dopamin

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Ez olyan, mintha egy futballmeccsen csak azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Friss topikok

Linkblog

MS

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Mindez olyan, mintha egy futballmeccsen azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Nők a csúcson

2010.04.22. 12:09 | nas | Szólj hozzá!

Kiélezett verseny zajlik két hegymászónő közt abban, hogy melyikük jut fel előbb a föld 14 legmagasabb hegycsúcsára. Az állás most döntetlen, a spanyol-baszk Edurne Pasaban és a koreai Oh Eun Sun mögött egyaránt 13 nyolcezer méter feletti csúcs van.


Edurne Pasaban

A hét elején Edurne Pasaban feljutott az Annapurna csúcsára. Ez a nepálban lévő hegy 8091 méter magas, a 14 nyolcezer méter feletti csúcs ragsorában ez a tízedik. Edurne Pasaban himalájai karrierjét 2001-ban kezdte, ekkor mászta meg a Mount Everestet. Itt palackozott oxigént használt, azóta viszont minden csúcsra palack nélkül ment. 2002-ben jött a Makalu és Cho Oyu, a következő évben a Lotche és a Gasebrum valamint a Gashebrum II. Három csúcs egy évben kőkemény feladat – különösen ha valaki olyan hegyekről van szó, mint a Lotche. Ez az egyik legszebb és legnehezebb nyolcezres, közvetlenül az Everest mellett áll, gyakorlatilag egy késpenge – ráadásul magas, 8516 méter. A következő évben (2004) nekidurálta magát a K2-nek, a Föld második legmagasabb csúcsát pik pakk megmászta. Ezután jött szép sorjában a Nanga Parbat, a Broad Peak és a Dhaulagiri. Mindez sikersztorinak tűnik, de Edurne begyűjtött néhány kudarcot. A baszk hegymászónő mumusa a Sisha Pangma.Eddig négyszer próbálkozott a legalacsonyabb és legkönnyebb nyolcezer méter feletti hegycsúccsal, de a viharok illetve kondíciós problémák miatt nem jutott fel a hegy tetejére. Ez maradt utoljára. 2008-ban legyűrte az Manaslut, 2009-ban a Kancsendzöngát, pár napja pedig az Annapurnára jutott fel. Most megpróbálja legyűrni a hegyet, amely már annyiszor kifogott rajta. Információink szerint Edurne útban van a Sisha Pangma felé. Akklimatizálódnia nem nagyon kell, hisze néhány napja járt nyolcezer méter felett. Ha minden jól meg és gyorsan kiépítik a táborláncot, akkor két héten belül megmászhatja a hegyet és ő lehet az első nő, aki megmászta mind a 14 nyolcezres. Csakhogy ebben a sportágban irgalmatlanul fontos tényező az időjárás. Ha a hegyek istene úgy akarja, hónapokig vihar van és nem lehet mozdulni sem. A siker tehát nem borítékolható.



A himalájai szélvész

A koreai hegymászó-primadonna, Oh Eun Sun éppen az Annapurna alaptáborában várja a mászsára alkalmas időt. Amióta vetélytársa, Edurne Pasaban megmászta a hegyet, azóta vihar tombol. Oh Eun Sun-nak is ez az utolső menet, ő is arra hajt hogy ő legyen a nyolcezer méter feletti csúcsokat elsőként teljesítő nő. Oh Eun Sun-t most harminc tévés követi - ez a stáb közvetítheti azt a pillanatot, amikor a koreai nő fellép az utolsó nagy hegy tetejére. A tévések a többi hegymászó agyára mennek, állandóan kérdéseket tesznek fel, érdeklődnek az alpinisták kora és testsúlya felől.

A most 43 éves, Himalájai Szélvészként becézett Oh Eun Sun 1997-ben mászta első nyolcezresét, a Gashebrum II-t. A következő évben az Everestre jutott fel, ezután jött a Sisha-Pangma. 2007-ben Go Mi-sun nevű ugyancsak koreai barátnőjével beindultak, és célul tűzték ki az összes nyolcezres meghódítását. Abban az évben két csúcsra jutottak fel, 2008-ban négy hegyet másztak meg. Idén a tarsolyba került a Kangcsendzönga, a Dhaulagiri, a Nanga Parbat és Gasherbrum I. Go Mi-sun a Nanga Parbaton tragikus balesetet szenvedett, ám Oh Eun-sun barátnője elvesztése után is darálja a csúcsokat. Neki az Annapurna a mumus, 2009 őszén próbálkozott ezen a hegyen ám nem sikerült feljutnia.



Sokan kritizálják a Oh Eun Sun-t amiatt, hogy szélvészként mássza a csúcsokat. Mindig oxigénpalackot használ, sőt, akárcsak a megboldogult Minchael Jackson oxigénsátorban alszik. Míg ő az egyik hegyen mászik, társai egy másik csúcson a táborláncot építik. Ha a hegy összejött, akkor helikopterrel viteti át magát következő csúcs alá. Ilyen támogatással lehet eredményt felmutatni, egy évben négy nyolcezrest megmászni. A koreai hegymászónő eddig minden csúcsra oxigénpalackkal jutott fel. A szakma fanyalog, mert ettől értelmét és súlyát veszti a teljesítmény.

Nők és a hegymászás

Napjainkban három komoly hegymászónőt tartanak számon. Pasaban-t az imént tárgyaltuk, az osztrák Gerlinde Kaltenbrunner 12 nyolcezrest mászott meg, az olasz Nives Meroi pedig 11-et. Oh Eun Sun-t a szakma primadonnának, egy felfújt lufinak tartja.

Címkék: hegymászás sun himalája női oh hegymászók edurne pasaban eun

A bejegyzés trackback címe:

https://dopamin.blog.hu/api/trackback/id/tr541942276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása