dopamin

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Ez olyan, mintha egy futballmeccsen csak azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Friss topikok

Linkblog

MS

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Mindez olyan, mintha egy futballmeccsen azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Programajánló csütörtökre: 20 seconds of joy –filmvetítés a 4 bro bisztróban

2010.04.20. 11:57 | nas | Szólj hozzá!

Karina Hollekim norvég síelő és bázisugró 2006 nyarán szenvedett súlyos balesetet. Az orvosok azt mondták, soha többé nem fog járni. Mégis felépült. Az életét bemutató dokumentumfilmet a héten vetítik a budapesti 4bro bisztróban.
Április 22. 21 óra, 4 bro bisztró, Budapest 1123 Csörsz utca 14-16.

„Régen abban találtam kihívást, ha egy sziklafal tetejéről leugrottam. Most ugyanolyan kihívás mankó nélkül eljutni a sarokig – mondta egy interjúban a Karina Hollekim. A gyönyörű norvég nő pályafutását sízőként kezdte, hazájában minden adott volt ahhoz, hogy pályán kívül csússzon. A mai napig őt tartják a legjobb női freeridernek. A bázisugrást 2002-ben kezdte.



„Amikor elkezdtem tanítani, elmondtam neki, hogy a bázisugrásnak vannak bizony kemény törvényei. Ha sokat ugrassz, néhány csontod biztosan el fog törni. A másik, hogy ha sokáig maradsz ebben a sportban, akkor végignézed néhány ember halálát. A harmadik, ami a legfontosabb, te is meg fogsz halni. Ez a dolog meg fog ölni. Ha ezzel nem tudsz megbarátkozni, akkor ne foglalkozz a bázisugrással“ mondta Karinának amerikai bázisugró legenda Jeb Corliss.


A baj 2006 nyarán ütött be. Karin a siklóernyős műrepülő világbajnokság ideje alatt tartott bemutatót, egy repülőgépből ugrott néhány ejtőernyős cimborával. Ahogy kell összeálltak alakzatba, majd szétváltak és ernyőt nyitottak. Igen ám, de Katrin ernyője rosszul nyílt, a bajokat tetőzte hogy alacsonyan. Hatalmas sebességgel csapódott a földnek, ez látszik a trailer végén.Orvosai azt mondták neki, hogy soha többé nem fog járni. Ő mégsem adta fel, ma már síel - ez az alábbi videóból derül ki.



A 20 seconds of joy az egyik legjobb extrém sportról szóló dokumentumfilm. Ez a mozi végre azokat a valódi, tartalmas ügyeket feszegeti, amit más filmek soha. Sőt, a veszélyes sportokban utazók egymás közt is csak szűrőkkel, nem túl mélyrehatóan beszélnek a félelemről, halálról, lemondásról és élményfüggőségről. Mindenki, az mondja, képes szembe nézni a halállal, de amikor ott kopogtat az ajtón akkor teleszarjuk a gatyát.


Jens Hoffmann német rendező akkor kezdte forgatni ezt a filmet, amikor Kartina éppenhogy kacérkodni kezdett a bázisugrással. Jens egészen más filmet tervezett, Katrina portréját akarta megcsinálni. A baleset „csak“ közbejött, Katrinnak pedig meg kellett birkóznia azokkal a dolgokkal, amelyek benne vannak a pakliban. törött csontok, elvesztett barátok és végül egy baleset ami örökre megváltoztatta az életét.


A 20 seconds of joy az utóbbi évbekben végignyerte a dokumentumfilm fesztiválokat szerte a világon. Csak néhány példa a rangos elismerésekből: Banff Mountain Film Festival, Vancouver, Szarajevó...


Ezt a zseniális filmet most itthon vetítik. Senki se hagyja ki ezt az egyszeri, soha meg nem ismétlődő alkalmat. Április 22-én csütörtökön este 9-kor 4bro bisztró! (Budapest 1123 Csörsz utca 14-16. )


A bejegyzés trackback címe:

https://dopamin.blog.hu/api/trackback/id/tr801936780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása