dopamin

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Ez olyan, mintha egy futballmeccsen csak azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Friss topikok

Linkblog

MS

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Mindez olyan, mintha egy futballmeccsen azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Lelkes koca-bázisugró vagyok

2009.07.17. 11:34 | nas | Szólj hozzá!

Szörényi Csaba bírónak utazott a Lengyelországban rendezett Crane Boogie elnevezésű bázisugró versenyre. Társai unszolására ugrott párat és megnyerte a versenyt.

Lelkes koca-bázisugrónak tartom magamat – mondja Szörényi Caba, a hazai bázisugró formáció, a Basecigányz vezetője. Vannak olyan ugrók akinek az élete csak erről szól. Például egy amerikai srác, a Utah államból származó Johnny (akit persze mindenki Johnny Utah-nak nevez a Point Break film főszereplője után), az ő háta mögött több mint 1400 bázisugrás van. Johnny ugrik és versenyekre jár. Ehhez képest Csaba polgári életet él, egy vállakozást irányít. Persze minden a bázisugrás és az ejtőernyőzés körül forog, de azért ez mégiscsak hobbi. Az ejtőernyősök tapasztalatát az ugrások száma jelzi, Csabi 1400 ejtőernyős és több mint 600 bázisugrást jegyez. „Ha valaki megnyer egy versenyt, az nem véletlen. Nagyon ott kell lenni a szeren” – meséli Csabi. Elmondása szerint a bázisugrás nem kimondottan versenysport, de a bajnokságoknak megvan a respektje. A sportágban háromféle versenyforma létezik.



A magyar bázisugrók idén három versenyen vettek részt: a lengyelországi Crane Boogie-n, a spanyolországi Benidormban rendezett El Amarillon illetve egy Osdejaca faluban lezaljott megmérettetésen. A lengyel szervezők a magyar fejlesztésű Real Base Contest versenyformát vették át, ezért természetesen meghívták a feltalálókat. Ez a versenyforma áll legközelebb a valódi bázisugráshoz, az ugrók ugyanis sokszor stikában másznak fel antennákra, kéményekre és épületekre, landolás után a lehető leggyorsabban el kell hagyni a helyszínt. Csabi bírónak utazott a lengyelországi versenyre, aztán úgy alakult, hogy ő magai is beszállt a mérkőzésbe. A végén az ő nyakába akasztották az aranyérmet.

A nyár elején Spanyolországban két versenyt rendeztek, az elsőt Benidormban, a másikat a Pireneusokban lévő Osdejaca faluban rendezték. Az előbbin Európa legmagasabb épületéről zajlott a verseny, 35 bázisugró vetette le magát a Hotel Bali tetejéről. Ez hagyományos verseny volt, a bírók a nyitási pontosságot, a behelyezkedést és a landolást pontozták. Szörényi Csaba itt tényleg csak zsűrizett, csapattársai visziont jól szerepeltek, Markó Miki 5., Szojcsev Tamás 9., Verebes Gábor pedig 16. lett. A benidormi versenyt egyébként a német Klaus Renz nyerte. A következő versenyen tizenöten indultak, itt egy sziklafal tetején felállított daru kosarából kellett leugrani, a landolás pedig egy tó tetején ringatózó pontonra történt. Itt az amerikai Johhny Utah győzött, Verebes Gábor a harmadik helyet csípte meg, Nemes péter negyedik, Sztojcsev Tamás ötödik, Markó Miki pedig hetedik lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://dopamin.blog.hu/api/trackback/id/tr21251146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása