dopamin

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Ez olyan, mintha egy futballmeccsen csak azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Friss topikok

Linkblog

MS

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. Mindez olyan, mintha egy futballmeccsen azt mutatná a televízió, hogy a játékosok lefejelik egymást, aztán agonizálnak a földön.

Piolet d'Or – a kazah Denis Urubko a legrangosabb hegymászó díj nyertese

2010.04.12. 11:10 | nas | Szólj hozzá!

A Denis Urubko-Boris Dedeshko páros kapta a Piolet d'Or díjat, ez a legrangosabb hegymászó elismerés. A két kazahsztáni orosz 2009 májusában megmászta a Cho Oyu délkeleti falát. A 2600 méter magas szikla és jégfal megmászását nem csak a nagy tengerszint feletti magasság tette nehézzé, hanem az is, hogy a csúcsról nem mehettek le a normál úton, hiszen akkor Tibetben kötnek ki. Ott kellett leereszkedniük ahol felmásztak. Urubko többször úgy érezte, meg fog halni. Aztán épségben - bár kissé lefogyva - megérkeztek az alaptáborba, és megünnepelték, hogy megvan mind a 14 nyolcezres hegycsúcs.



A Cho Oyu a Himalájában, a Mount Everesttől 20 km-re nyugatra található, tengerszint feletti magassága 8201 m, mellyel a hatodik legmagasabb a világon. Ezt a hegyet tartják a legkönnyebb nyolcezer feletti csúcsnak – ez persze a tibeti normál útra vonatkozik.

A Denis Urubko-Boris Dedeshko páros olyan útvonalon mászott fel, ahol még senki. A hegy nepáli, délkeleti fala 2600 méter magas, kombinált szikla és jégmászás. Mindez nyolcezer méter felett. Urubkonak egyébként ez volt a 14. nyolcezres hegycsúcsa, ő a 15. ember aki megmászta az összes nagy hegyet és a kilencedik, aki mindezt oxigénpalack nélkül tette. A mászásról részletesebben a jelöltek címszó alatt...

A neves hegymászókból álló zsűri a briliáns vonalvezetéssel indokolta a díjat. A Himalája nyolcezres csúcsain ugyan születnek új utak, ám ezek csak variánsok, rövidítések. Utoljára 2007-ben nyúltak hozzá valamelyik nagy hegy eddig mászatlan falához – egy orosz expedíció gyűrte le a K2 nyugati falát.

Az arany jégcsákány – ezt jelenti a Piolet D'Or – technikai díját Jed Brown, Kyle Dempster és Scotsman Bruce Normand kapták. Az amerikai-skót különítmény a Xuelian West (6422 m) kétezer méter magas gránitfalát gyűrték le a Tien Shan kínai részén. Mind a fal, mind a csúcs eddig mászatlan volt.

A jelöltek:

Cho Oyu, 8201 m, Nepál Denis Urubko és Boris Dedechko Teljesítmény: A páros 2009 májusában átmászta a Cho Oyu délkeleti falát, az utat Kazah Urubko-Dedesko útnak keresztelték el.

A most 36 éves, rendkívüli képességekkel megáldott Denis Urubkónak kilenc évre volt ahhoz szüksége, hogy feljusson a világ 14 legmagasabb hegycsúcsára. Volt olyan év, amikor több expedíción vett részt. Sőt három hegyre "élből" új utat mászott. Legnagyobb tettei közt azt tartják számon, hogy Simone Moróval 2008 februárjában megmászta a Makalut - ez a csúcs volt a Himalája utolsó télen mászatlan nyolcezres csúcsa.

Urubko és Simone Moro a Makalu csúcsán, 2008 februárjában - video




A Cho Oyu hatalmas dobás volt, eddig a hegy délkeleti falán való feljutás még csak meg sem fordult a hegymászók fejében. A hegyoldal vad, helyenként áthajlik és nagyon magas. Nyolcezer méter közelében kell hihetetlen nehéz jeget és sziklát mászni. A vállalkozást az tette nehézzé, hogy a csúcsról nem mehettek le a normál úton, hiszen akkor Tibetben kötnek ki. A déi falon kellett leereszkedniük - ott, ahol felmásztak. Ez nem volt egyszerű. Urubko többször úgy érezte, meg fog halni. Aztán épségben - bár kissé lefogyva - megérkeztek az alaptáborba, és megünnepelték, hogy megvan mind a 14 nyolcezres.

Urubko 2009 őszén Budapesten tartott előadást, akkor elmondta: "Három célom van a jövőre vonatkozóan: szeretnék új utat mászni a három legmagasabb csúcsra". Simone Moróval is vannak közös terveik - 2010-2011 telén megpróbálkoznak a Karakoram valamelyik csúcsával.

Magasság: 2600 m Fokozat: M6, 6b, A2/A3

Chang Himal, 6750 m, Nepál Mászók: Nick Bullock és Andy Houseman

A Chang Himal egy helyes hatezres csúcs a Himalájában, nem messze a Kancsendzönga nyolcezres kolosszusától. Két amerikai mászó, Nick Bullock és Andy Houseman öt nap alatt felküzdötte magát a szikás hegycsúcs északi falán. A nehéz, kombinált, szikla- és jégmászásba már többeknek beletört a bicskája, legutóbb egy szlován csapat ostromolta a hegyet 2007-ben..

Az út hossza: 1800 m Az út neve: Bullock-Houseman Nehézség: M6 Dátum: 2009 október-november

Gongga / North-West Peak 6134 m, Kína Mikhail Mikhailov és Alexander Ruchkin

A kínai Szecsuán tartomány számos csemegét tartogat azoknak a hegymászóknak, akik eddig mászatlan csúcsokat szeretnének meghódítani. Két orosz mászó, Mikhail Mikhailov és Alexander Ruchkin úgy jutottak fel az eddig szűz Gongga csúcsra, hogy a lehető legnehezebb útvonalat választották, az északnyugati pillért. A két alpinista részt vett a Jannu északi falának átmászásában. A szibériai keményfiúk nem használtak nitteket a mászás során, csak ékekkel, friendekkel és egyéb "tiszta" eszközöket. Teljesítményükért megkapták az orosz Piolet'd Or-t.

Az út neve: Carte Blanche Magasság: 1100 m Nehézség: 6c valamint 75 fokos vízjég Dátum: 2009 április

Xuelian West, 6422 m, China Jed Brown, Kyle Dempster, Scotsman Bruce

Két amerikai és egy skót öt nap alatt legyűrte a Tien Shan kínai részén lévő Xuelian nyugati falát. A 2650 méter magas fal technikailag nagyon nehéz volt, kőkemény szikla és jégmászás, sok traverzzel. Itt is eddig mászatlan csúcsról van szó.

Az út neve: The Great White Jade Heist Hossza: 2650 m Nehézség: WO 5, mixed M6. Dátum: 2009 augusztus

Pic Pobeda, 7439 m, Kirgizisztán Vitaly Gorelik és Gleb Sokolov

Két orosz keménylegény új utat nyitott a Tien Shan legmagasabb csúcsán, a Pic Pobedán. A 2400 méter magas csúcspillért alpin stílusban nyomták le, mindehhez hét nap kellett. A két figura egyébként tagja volt annak a K2-expedíciónak, amelyik 2007-ben új utat pakolt fel csúcs nyugati falára.

Az út neve: Sokolov/Gorelik Hossza: 2400 m Nehézség: Dátum: 2009 augusztus

Az Ikaland.hu interjúja Urubko edzésmódszereiről:

Címkék: himalája extrém mount nélkül everest cho oxigén boris denis palackozott piolet hegymásás urubko dedeshko oyu

A bejegyzés trackback címe:

https://dopamin.blog.hu/api/trackback/id/tr391914028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása